החומר הפעיל בתרופה – Zepbound(זפבאונד) מכילה נגזרת סינתטית של ההורמון GIP
החברה המייצרת – אלי לילי אנד קומפני (Eli Lilly and Company)
מדינת ייצור – התרופה מיוצרת בארה"ב
מתי התרופה אושרה לשימוש – בארה"ב אושרה Zepbound כטיפול בהשמנה בשנת 2023, ובישראל עדיין לא קיבלה אישור אך ניתן להגיש טופס 29 ג' כבקשה לטיפול.
האם צריך מרשם רופא – כן, יש צורך במרשם רופא.
למה מיועדת התרופה – זבאונד מיועדת לטיפול בסוכרת סוג 2 וניתן לתת אותה כטיפול בהשמנת יתר עם הגשת טופס 29 ג'.
כיצד משתמשים בתרופה – זבאונד ניתנת כחלק מתוכנית טיפול מותאמת אישית, שכוללת בנוסף לטיפול התרופתי גם שינוי תזונתי ופעילות גופנית על פי הצורך
טיפול תרופתי חדשני בהשמנת יתר
Zepbound זפבאונד משמשת להורדה במשקל וניתנת כחלק מתוכנית טיפול מותאמת אישית, המשלבת גם התאמה תזונתית ופעילות גופנית במידת הצורך.
התרופה ניתנת החל מגיל 18 לבעלי BMI 30 ומעלה, או BMI 27 ומעלה עם גורם סיכון נוסף הקשור בהשמנת יתר.
קריטריונים לקבלת התרופה:
- גיל 18 ומעלה
- ערך BMI (חישוב מסת גוף) של 30 ומעלה המוגדר כמצב של השמנת יתר חמורה
- ערך BMI (חישוב מסת גוף) של 27 ומעלה המוגדר כמצב של עודף משקל, אולם רק אם קיים בנוסף גורם סיכון אחד לפחות הקשור להשמנת יתר, כגון סוכרת, לחץ דם גבוה, רמות גבוהות של שומנים בדם ועוד
מנגנון הפעולה של התרופה
זפבאונד היא תרופה חדשנית המבוססת על החומר הפעיל זבאונד, ומהווה נגזרת סינטטית של ההורמון הטבעי GIP (glucose-dependent insulinotropic polypeptide). היא משתייכת למשפחה חדשה של תרופות לירידה במשקל בהן החומר הפעיל משפיע על קולטנים מסוג GIP בגוף.
כתוצאה מכך מוגברת הפרשת האינסולין מתאי הלבלב – שתפקידו להכניס סוכר מהדם אל התאים ולווסת רמות גבוהות של סוכר בדם (שעולות לאחר ארוחות). מחקרים שבוצעו לאחרונה הצביעו גם על קשר בין ההורמון GIP לבין תהליכים של חילוף החומרים של שומנים בגוף.
בנוסף נמצא כי ההורמון GIP מפחית צריכה של מזון ובמקביל תורם להגברת שריפת הקלוריות, ומכאן החשיבות שלו בהקשר של השמנת יתר. בנוסף לכל זאת, ההורמון GIP משפיע גם על קולטנים בגוף מסוג GLP-1, בדומה לתרופות וויגובי ואוזמפיק, ובכך תורם למספר מנגנונים:
- האטת קצב התרוקנות הקיבה ממזון – כאשר ישנה האטה בפעילות העיכול, רכיבי התזונה באוכל משתחררים באיטיות ומתקבלת תחושת שובע ארוכה יותר.
- הגברת הפרשת אינסולין מהלבלב – פעולה זו מסייעת לווסת את רמות הסוכר בדם לאחר ארוחות.
- הפחתת הסוכר שמשתחרר מהכבד אל הדם – הכבד יכול לשחרר כמות נוספת של סוכר לדם, בהתאם לצורך. זבאונד מונעת שחרור של כמות סוכר גדולה מהכבד אל מחזור הדם.
ייחודיותה של זפבאונד בכך שהיא משלבת בתוכה שני מנגנוני פעולה שמעצימים זה את זה: ההשפעה על קולטני GIP ועל קולטני GLP-1 מעניקה לה פוטנציאל פעילות רחב הרבה יותר מתרופות אחרות שמשפיעות רק במנגנון אחד – בכל הקשור להפחתה במשקל במצבי השמנת יתר ולוויסות רמות סוכר בדם.
בנוסף העלו מחקרים פרה מטאבוליים ייחוד נוסף ומרשים של זבאונד – התרופה מסייעת לשמר את תוצאות הירידה במשקל לאורך זמן. זאת בשל יכולתה לעכב או למתן תהליך בגוף שנקרא "התאמה מטאבולית", שבמסגרתו הגוף תמיד שואף לחזור למשקל המקורי לאחר דיאטה (Set-point), לפיכך הוא "נלחם" בירידה הראשונית במשקל ובכך בעצם מונע מאיתנו לשמור על התוצאות של הדיאטה.
זאת גם הסיבה שבשלב מסוים רובינו מעלים בחזרה את כל מה שהצלחנו להשיל בתקופת הדיאטה.
יעילות מחקרים בהפחתת משקל
היעילות של זבאונד כטיפול בסוכרת ובהשמנת יתר בקרב חולי סוכרת נבחנה בסדרת מחקרים קליניים פאזה 3 שנקראים מחקרי SURPASS.
הם בדקו את יעילות התרופה כטיפול בפני עצמו או כטיפול נילווה לטיפול תרופתי אחר או לחלופין בהשוואה לטיפול תרופתי אחר.
להלן תמצית המחקרים:
מחקר SURPASS 1 – בחן את יעילות זבאונד כטיפול בפני עצמו בשלושה מינונים שונים: 5, 10, 15 מ"ג, בקרב חולי סוכרת סוג 2 עם המוגלובין מסוכרר (A1C) גבוה למרות תזונה מאוזנת ופעילות גופנית. בתום 40 שבועות, תוצאות המחקר הראו שיפור ניכר בוויסות רמות הסוכר ומשקל הגוף, וזאת מבלי להעלות את הסיכון להיפוגליקמיה (ירידה חדה מידי ברמות הסוכר בדם).
התרופה הדגימה ירידה במשקל תלוית-מינון בטווח של 7 – 9.5 ק"ג. בנוסף, עד 92% מהמשתתפים שנטלו את התרופה השיגו ירידה במדד ההמוגלובין המסוכרר מתחת ל – 7%. עד 52% מהמשתתפים שנטלו זריקות להרזיה אלו השיגו ירידה במדד ההמוגלובין המסוכרר מתחת ל- 5.7%. מכאן, כי לזבאונד יעילות משמעותית בוויסות רמות הסוכר ובהפחתת משקל.
מחקר 2 SRPASS – במחקר זה נבחנה היעילות של זבאונד בשלושת המינונים הנ"ל בהשוואה לזריקה שבועית של 1 מ"ג סמגלוטייד – שהוא החומר הפעיל בתרופה אוזמפיק (התרופה ויגובי לירידה במשק מבוססת גם על החומר הפעיל סמגלוטייד אך במינון גבוה של 2.4 מ"ג).
תוצאות המחקר הראו כי בתום 40 שבועות אותה תרופה תרמה לירידה משמעותית יותר גם במשקל וגם ברמת ההמוגלובין המסוכרר בהשוואה לסמגלוטייד (אוזמפיק במינון 1 מ"ג), מה גם שלנטילת שלושת המינונים של אותה תרופה היתה השפעה מיטיבה על רמות שומני הדם: הטריגליצרידים, הכולסטרול הרע (VLDL) והכולסטרול הטוב (HDL):
- זפבאונד במינון של 5 מ"ג גרמה לירידה של 7.8 ק"ג בממוצע במשקל
- זפבאונד במינון 10 מ"ג גרמה לירידה של 3.10 ק"ג בממוצע במשקל
- זפבאונד במינון של 15 מ"ג גרמה לירידה של 5 ק"ג בממוצע
לעומת זאת, המשתתפים שקיבלו סמגלוטייד (אוזמפיק 1 מ"ג) ירדו רק 6.2 ק"ג ממשקלם.
מניתוח נוסף של תוצאות המחקר עולה כי 60% מהמשתתפים שנטלו זבאונד במינון של 15 מ"ג, ו- 51% מהמשתתפים שנטלו את אותה תרופה במינון של 10 מ"ג – השילו 10% ומעלה ממשקלם המקורי.
מחקר SURPASS 3 – במחקר זה נבחנה היעילות של התרופה בהשוואה לטיפול באינסולין דגלודק בקרב חולי סוכרת עם רמות סוכר שאינן מאוזנות היטב באמצעות מטפורמין (גלוקופאז'). החברה דיווחה כי זבאונד במינון הגבוה של 15 מ"ג תרמה לירידה משמעותית יותר ברמת ההמוגלובין המסוכרר בהשוואה לאינסולין דגלודק.
כמו כן נוטלי תרופה זו השילו ממשקלם בממוצע 7.5, 10.5 ו- 12.9 ק"ג (בהתאמה לעלייה במינוני התרופה). זאת לעומת קבוצת האינסולין דגלודק בה נצפתה עלייה ממוצעת של 2.3 ק"ג במשקל.
מחקר SURPRASS 4 – במחקר זה, בו השתתפו אנשים עם סיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית, שלושת המינונים של זבאונד תרמו לירידה משמעותית יותר של ההמוגלובין המסוכרר בהשוואה לאינסולין גלארג'ין. הטיפול בה אף תרם לירידה משמעותית יותר במשקל.
מחקר SURPASS 5 – במחקר זה השתתפו חולי סוכרת סוג 2 שטיפול אינסולין גלארג'ין, עם או בלי מטפורמין. החברה דיווחה כי לאחר 40 שבועות של טיפול בגלארג'ין בתוספת זבאונד במינון 15 מ"ג, היתה ירידה משמעותית של 2.59% בהמוגלובין המסוכרר (לעומת 0.93% בקבוצת הפלסבו).
כמו כן, תרופה זו תרמה לירידה ממוצעת במשקל של 10.9 ק"ג ותרמה להפחתה במינון האינסולין של המשתתפים. זאת לעומת קבוצת הפלסבו בו היתה עלייה ממוצעת של 1.7 ק"ג כמו גם עלייה של 75% במינון האינסולין.
דגשים לשימוש בתרופה זפבאונד
הדגשים לשימוש יקבעו עם אישורה של התרופה על ידי רשויות הבריאות.
זבאונד תופעות לוואי
- פרופיל הבטיחות הכללי של התרופה כפי שעולה מתוצאות המחקר הוא דומה לזה של תרופות אחרות ממשפחת GLP-1. תופעות הלוואי השכיחות כפי שעולה מהמחקר הן בחילות, שלשולים והקאות, והן קרו בשתי קבוצות הטיפול: טירזפטייד ואוזמפיק.
- אולם בהקשר זה חשוב לציין, כי הצלחת הטיפול קשורה בקשר ישיר לפיקוח, לליווי ולמעקב הקבוע של רופא המתמקצע בתחום השמנת יתר, אשר יכול לסייע למנוע או להפחית משמעותית את תופעות הלוואי במהלך הטיפול, תוך מעורבות מלאה והתאמה דינמית בזמן אמת של הטיפול התרופתי של זריקת זבאונד או טירזפטייד. מחקרים מראים כי ליווי של רופא מומחה בתחום ההשמנה אף מסייע להגביר את ההיענות לטיפול ולהקטין משמעותית את אחוזי הנשירה, שעשויים להיות גבוהים ללא ליווי ומעקב אישי צמוד של רופא מומחה.
תופעות לוואי חמורות אך נדירות: יפורטו בעלון התרופה בתום שלב המחקרים הקליניים
למי לא מומלצת התרופה ומי צריך להיזהר: יפורט בעלון התרופה בתום שלב המחקרים הקליניים
האם התרופה כלולה בסל הבריאות הממלכתי ? התרופה עדיין לא רשומה בישראל ולא כלולה בסל הבריאות.
מחיר מקסימלי לצרכן – טרם נקבע