שם התרופה – קונטרייב / מסימבה (®Contrave® / Mysimba)
החומרים הפעילים – נלטרקסון (Naltrexone) ובופרופיון (Bupropion) בשחרור מושהה
יצרן – Nalpropion Pharmaceuticals
ארץ הייצור – ארה"ב
מאושרת לשימוש בארה"ב – משנת 2014
קונטרייב טרם אושרה לשימוש בישראל (נכון לשנת 2020)
האם דרוש מרשם רופא? כן, דרוש מרשם רופא ואישור מיוחד.
צורת נטילה – כדורים לבליעה
עבור מה משמשת התרופה?
קונטרייב משמשת להורדה במשקל וכן למניעת עלייה חוזרת במשקל לאחר שכבר הושגה ירידה בו. היא ניתנת כחלק מתוכנית טיפול מותאמת אישית, המשלבת גם טיפול תזונתי ופעילות גופנית במידת הצורך. הקריטריונים למתן התרופה הם:
- גיל 18 ומעלה
- ערך BMI (חישוב מסת גוף) של 30 ומעלה (מצב של השמנת יתר חמורה)
- ערך BMI (חישוב מסת גוף) של 27 ומעלה (מצב של עודף משקל) עם גורם סיכון אחד לפחות (כגון לחץ דם, סוכרת או רמות גבוהות של כולסטרול וטריגליצרידים בדם)
מנגנון הפעולה של התרופה
מנגנון הפעולה המשולב של קונטרייב בירידה במשקל עדיין לא הוברר במלואו, לעומת קסימיה תרופה שקיבלה את האישור. ידוע כי החומר הפעיל בופרופיון מעכב את הספיגה החוזרת של המוליכים העצביים דופמין ונוראדרנלין, ובכך הוא מעלה את זמן השפעתם במוח ותורם להפחתת התיאבון ולהוצאה אנרגטית גדולה יותר. בופרופיון אושר לראשונה כתרופה נוגדת דיכאון בשם וולבוטרין ומאוחר יותר כתרופה לגמילה מעישון בשם זייבן. החומר הפעיל השני – נלטרקסון, חוסם קולטנים במוח אליהם נקשרים חומרים אופייאטים. בלימת השפעת החומרים האופייטים תורמת לדיכוי תחושות רעב, תשוקה וחשקים למזונות שונים.
יעילות מחקרית
המידע התומך ביעילות ובבטיחות של קונטרייב לטיפול בהשמנת יתר נסמך על 3 מחקרים קליניים מבוקרים וארוכי טווח (56 שבועות), בהשתתפות 2,322 מטופלים. תוצאות המחקרים הראו כי מטופלים שנטלו קונטרייב, בשילוב עם דיאטה מופחתת קלוריות ופעילות גופנית, הורידו במשקל פי 2-4 לערך לעומת נוטלי הפלסבו (סה"כ, 46% ממשתתפי המחקרים שנטלו הורידו 5% או יותר ממשקלם, לעומת 23% מנוטלי הפלסבו).
במחקר הראשון ('COR-1 study'), משתתפים שנטלו את התרופה למשך 56 שבועות הפחיתו בממוצע 5.4% ממשקלם, לעומת הפחתה במשקל של 1.3% בקבוצת הפלסבו (42% מנוטלי קונטרייב הפחיתו 5% ממשקלם לעומת 17% בקבוצת הפלסבו). בנוסף, המשתתפים שנטלו קונטרייב למשך כל תקופת המחקר, הפחיתו בממוצע 8.1% ממשקלם, המשתווים ל- 8 ק"ג לערך (כלומר פי 4 יותר מקבוצת הפלסבו) [1].
במחקר השני ('COR-BMOD Study'), המשתתפים בקבוצת הטיפול נטלו קונטרייב בשילוב עם תוכנית טיפול וליווי רב-תחומית, שכללה אסטרטגיה תזונתית (תזונה מופחתת קלוריות, ספירת קלוריות ויומני אכילה), פעילות גופנית מותאמת על ידי מומחה, וכן ליווי פסיכולוגי למשך 28 מפגשים. המשתתפים בקבוצת נוטלי התרופה ירדו בממוצע כ- 11 ק"ג ממשקלם במשך תקופת המחקר (57% מנוטלי קונטרייב הפחיתו 5% ממשקלם, לעומת 43% מקבוצת הפלסבו) [2].
במחקר השלישי ('COR-Diabetes Study') השתתפו אנשים עם השמנת יתר וסוכרת, ונמצא כי נטילת קונטרייב תרמה לירידה גם במשקל וגם בערכי ההמוגלובין המסוכרר בדם (36% מנוטלי קונטרייב השילו 5% ממשקלם, לעומת 18% מקבוצת הפלסבו. מדד ההמוגלובין המסוכרר (A1c) בקרב נוטלי קונטרייב ירד ב- 0.6%, לעומת ירידה של 0.1% בקבוצת הפלסבו [3].
לסיכום, נראה כי המשתתפים במחקר השני [COR-BMOD] השילו יותר משקל מהמשתתפים בשני המחקרים האחרים, והחוקרים ייחסו הצלחה זו לתוכנית הליווי האישית הרב-תחומית, בהובלת אנשי מקצוע מתחום של טיפול בהשמנת יתר.
דגשים לשימוש בתרופה
- קונטרייב הדגימה יעילות בשילוב עם דיאטה מופחתת קלוריות ופעילות גופנית. לכן כדי לתמוך ביעילות הטיפול יש להקפיד על דיאטה מופחתת קלוריות, בהתאם להנחיות הרופא המטפל או דיאטן/ית קליני/ת, תוך מעקב קבוע. בהקשר זה חשוב לציין, כי מחקרים [2,4] שנעשו בשנים האחרונות תומכים בגישת טיפול רב תחומית ומותאמת-אישית, המערבת ליווי ומעקב צמודים אחר המטופל על ידי צוות מומחים, בהובלת רופא המתמקצע בתחום טיפול תרופתי בהשמנת יתר, כגישת הטיפול האופטימלית וככלי לשיפור ההיענות ותוצאות הטיפול. גישה זו כוללת התאמות ושינויי מינוני תרופה בהתאם לקצב הירידה במשקל, שילובים בין תרופות למקסום קצב הירידה במשקל, תכנית תזונתית המותאמת ככל שניתן לשגרת חייו של המטופל בליווי דיאטן/ית קליני/ת, תוכנית פעילות גופנית מובנית מותאמת אישית לכל מטופל, וטיפול רגשי בהתאם לצורך. בדרך זו, ניתן להשיג ירידה משמעותית וארוכת טווח במשקל.
- בתחילת הטיפול הרופא המטפל יקבע על בסיס שבועי מהו המינון של קונטרייב. מינון זה יעלה בהדרגה לאורך תהליך הטיפול בהתאם לקצב הירידה במשקל, עד להגעה למינון האופטימלי עבור המטופל.
- המטופלים בתרופה זו נדרשים לבצע מעקב קבוע אחר לחץ הדם והדופק, בפרט אלו הסובלים מלחץ דם גבוה, מבוקר-תרופתית.
- חולי סוכרת נדרשים למעקב רפואי קבוע, מאחר והשימוש בקונטרייב עשוי להוריד את רמות הסוכר בדם ויתכן כי יהיה צורך בהתאמת המינון התרופתי.
- היא מיועדת לטיפול ארוך טווח, לעיתים לכל החיים. אולם במידה ולא תהיה ירידה של לפחות 5% ממשקל הגוף לאחר 16 שבועות מתחילת הטיפול, ייתכן והרופא המטפל יפסיק את הטיפול בתרופה. אם תתרחש ירידה במשקל של לפחות 5% ממשקל הגוף, יש להמשיך ליטול את התרופה, בהתאם להוראת הרופא המטפל.
תופעות לוואי של קונטרייב
- תופעת הלוואי הנפוצה ביותר היא בחילות. תופעות לוואי אופייניות נוספות כוללת עצירות או שלשולים, כאבי ראש, סחרחורות, הקאות, נדודי שינה ויובש בפה.
אולם בהקשר זה חשוב לציין, כי הצלחת הטיפול קשורה בקשר ישיר לפיקוח, לליווי ולמעקב הקבוע של רופא המתמחה בתחום השמנת יתר, אשר יכול לסייע למנוע או להפחית משמעותית את תופעות הלוואי במהלך הטיפול, תוך מעורבות מלאה והתאמה דינמית בזמן אמת של הטיפול התרופתי. מחקרים מראים כי ליווי של רופא מומחה בתחום ההשמנה אף מסייע להגביר את ההיענות לטיפול ולהקטין משמעותית את אחוזי הנשירה, שעשויים להיות גבוהים ללא ליווי ומעקב אישי צמוד של רופא מומחה.
תופעות לוואי חמורות אך נדירות:
מחשבות אובדניות (מיוחס לרכיב בופרופיון), פרכוסים או עלייה בקצב הלב ולחץ הדם, פגיעה בכבד או הפטיטיס, לחץ תוך עיני (גלאוקומה).
למי לא מומלצת התרופה ומי צריך להיזהר: התרופה אסורה לנטילה לסובלים מפרכוסים, מיתר לחץ דם שאינו ניתן לשליטה תרופתית ולמטופלים בתרופות המכילות את הרכיב בופרופיון, תרופות המכילות אופייטים המיועדות לנטילה ארוכת טווח וכן תרופות נוגדות דיכאון מקבוצת מעכבי MAO.
האם התרופה כלולה בסל הבריאות הממלכתי? קונטרייב אינה תרופה רשומה המשווקת בישראל והיא אינה כלולה בסל הבריאות. ניתן להשיגה בארץ במסלול ייבוא אישי על ידי הגשת טופס 29ג'- המהווה מרשם מיוחד שניתן על ידי הרופא המטפל. בכפוף לאישור הטופס על ידי משרד הבריאות.
מחיר מקסימלי לצרכן בארה"ב: 310 $ (1,080 ש"ח) לאריזה.