מחלות קרדיווסקולריות והשמנת יתר

מחלות קרדיווסקולריות

השמנת יתר ומחלות קרדיווסקולריותהשמנה היא מחלה מטבולית נפוצה המשפיעה על אנשים רבים בעולם המתפתח. מחלה זו קשורה למספר מחלות רקע, כולל מספר צורות של מחלות לב.

למרות שתורשה מסבירה שלושים עד שבעים אחוזים ממקרי השמנת יתר, תרומת השפעה סביבתית שלילית על השכיחות הגוברת של השמנה נובעת מהמאגר הגנטי שנותר יציב לאורך הדורות.

תזונה עשירה בשומן וקלוריות, וכן הוצאה מופחתת של אנרגיה בצורת פעילות גופנית הם ההסברים הסבירים ביותר.

השמנת יתר ומחלת לב כלילית

עד לאחרונה, היחס בין השמנה לבין מחלת לב כלילית נתפס כעקיף. כלומר, המשתנים הקשורים בהשמנה וסיכון למחלת לב כלילית, כוללים יתר לחץ דם, דיסליפידמיה, הפחתה ברמות הכולסטרול הטוב וסבילות לגלוקוז שאינו תלוי באינסולין לסוכרת.

עמידות לאינסולין והיפראינסולינמיה המלווה אותה משויכים בדרך כלל למחלות לב, למרות שרוב מחלות הרקע הקשורות להשמנה מגבירות את שיעור מחלות העורקים הכליליים עם העלייה ב-BMI, הם מתייחסים אף לפיזור השומן בגוף.

מחלות קרדיווסקולריות, סיכוי להשמנת יתר והקשר ל-BMI

מחקרים ארוכי טווח, לעומת זאת, מראים כי השמנת יתר מתרחשת גם בקרב נשים וגברים עם עלייה מינימאלית ב-BMI. במחקר פרוספקטיבי שנמשך 14 שנים, 23 נשים בגיל העמידה עם BMI של 25 נמצאו עם גידול של חמישים אחוזים בסיכון למחלת לב כלילית קטלנית או שאינה קטלנית.

תשעה גברים בגילאי ארבעים עד 65 עם BMI של 25 נמצאו בשיעור של 72% להגברת סיכון היחס הכלי בין ההשמנה ותחלואת מחלת לב כלילית.

אי ספיקת לב

גידול יתר של החדר השמאלי שכיח בקרב חולי השמנת יתר, ובמידה מסוימת קשור לאי ספיקת לב מערכתית.

יחד עם זאת, ליקויי מסה ותפקוד החדר השמאלי מתרחשים אף בהעדר אי ספיקת לב ועשויים להיות קשורים לחומרת השמנת היתר, בשיעור גבוה יותר פי שלוש בקרב שמנים מאשר בקרב אנשים בעלי משקל תקין. מצב זה עשוי להיות סיבה ותוצאה הקשורים לעלייה במשקל, כמו גם לחץ דם.

נפח חדר שמאלי מוגדל משפיע על פעימות הלב ותפוקת הלב ונראים בקרים רבים בקרב אנשים הסובלים מאי ספיקת לב מערכתית. כאשר השמנת יתר מתרחשת בהווה, יתר לחץ הדם משפיע על נפח החדר השמאלי הגדל.

הקשר בין מחלות קרדיווסקולריות והשמנת יתר

בקרב חולי השמנת יתר ללא יתר לחץ דם, מתרחשת אף עלייה בנפח פעימות הלב ותפוקת הלב, כמו גם תפקוד דיאסטולי. שינויים אלו בחדר השמאלי קשורים למוות פתאומי של חולים הסובלים מהשמנת יתר.

כש-22 חולי השמנה חמורה נבדקו לאחר המוות, נמצא שקרדיומיופתיה מורחבת ביותר נקשרה עם המוות הפתאומי, עם מחלת לב טרשתית כילית חמורה, היפרטרופיה חדרית שמאלית ללא הרחבה, תסחיף ריאות והיפו פלסטיות בעורקים הכליליים.

לפיכך, מחלות קרדיווסקולריות מקושרות עם הפרעות מקבילות בקצב הלב, ועשויות להיות הגורם השכיח ביותר למוות פתאומי בקרב חולי השמנה חמורה.

גם שינויים בחדר הימני של הלב קשורים להשמנת יתר

דום נשימה חסימתי בשינה, המייצר יתר לחץ דם ריאתי בחדר הימני, קשור להשמנת יתר ומוביל להתרחבות, תפקוד לקוי חמור ולתפקוד לקוי של החדר, המתרחש אף כתוצאה מהתפקוד הלקוי של החדר השמאלי, כשאי ספיקת הלב שמתפתחת משפיעה על הסיכון למחלות לב.

שתפו:

תוכן עניינים
עדיין לא הצטרפת לקבוצת הפייסבוק הפעילה?
הכנסו לקישור והגישו בקשה להצטרף, בקבוצה תמצאו דיונים וחוויות אודות כלל התרופות לירידה במשקל