פעילות גופנית ואורח חיים יושבני

פעילות גופנית ואורח חייםכיום ברור מעבר לכל צל של ספק שמגפת ההשמנה העולמית אינה תוצאה של הרגלי תזונה ירודים גרידא, אלא תוצאה של מגוון פקטורים השלובים אלה באלה כשבין היתר מדובר על היעדר פעילות גופנית ואורח חיים יושבני (sedentary life style).

למעשה נכון לכתיבת שורות אלה, פעילות פיזית במידה בינונית המבוצעת באופן קבוע מהווה מרכיב חיוני בכל תוכנית לירידה במשקל שכן הפעילות לכשעצמה מובילה לירידה במשקל ובנוסף לכך מפחיתה תחלואה ותמותה, ולכן פעילות כזו, תזונה נכונה ואורח חיים בריא הם המפתח להכל.

לאורח חיים בריא יותר חשוב שלא להקל ראש במשמעות של פעילות גופנית המביאה לבריאות ומשפיעה לא רק על מצבנו הפיזי אלא גם על התחושה הנפשית והרגשית שלנו.

עם זאת, את המסע לשילוב פעילות ספורטיבית בחיי היומיום מומלץ לעשות עם הדרכה ותמיכה מאנשי מקצוע מתאימים המאפשרים התאמה של תרגול ופעילות בהתאם ליכולות האישיות.

התפיסה שפעילות ספורטיבית צריכה להיות משהו שאפשר לעשות באופן עצמאי היא לא נכונה. נכון, אנשים רבים יכולים להתחיל לעשות פעילות ספורטיבית בצורה עצמאית אך חשוב לזכור גם שעבודה אישית ברמה הגופנית עם אנשי מקצוע בתחום הכושר כמו מאמנים אישיים, פיזיותרפיסטים ותזונאים יכולה לשפר את היעילות והבטיחות של פעילות זו ולהוביל לאיכות חיים טובה ובריאה יותר.

מומחים אלה יכולים להעניק ייעוץ מותאם אישית שמתיישר עם מצבי הבריאות הספציפיים שלכם, רמות הכושר והיעדים ולהבטיח שתצאו לדרך שאינה רק מביאה לשיפור הכושר, הבריאות ומצב הרוח אלא פשוט לאיכות חיים טובה יותר.

חשוב אם כן שתעשו זאת באופן מוקפד על מנת שלא תהיה חזרה להשמנה לאחר ירידה במשקל שתוביל ללופ קשה ברמה הבריאותית והמנטלית.

מתחילים בעולם הספורט? אל תדאגו, אתם לא לבד

עבור אלה החדשים בעולם הכושר, המגוון העצום של אפשרויות הפעילות הגופנית יכול להיראות מאתגר אך חשוב לדעת שכדאי להתחיל עם פעילויות שתואמות את רמת הכושר הנוכחית ותחומי העניין שלכם.

ספורט כמו הליכה, שחייה או יוגה יכולים להיות נקודות התחלה אידיאליות המציעות היכרות עדינה לפעילות הגופנית תוך מזעור הסיכון לפציעה. בהדרגה, ככל שהכוח והסיבולת שלכם משפרים אתם יכולים לחקור אימונים מאתגרים יותר.

זכרו –  התמדה על פני עוצמה היא הסוד להתקדמות טובה ואמיתית. 

שילוב של פעילות גופנית ותרופות נגד השמנת יתר

השאלה האם יש לשלב תרופות נגד השמנת יתר עם פעילות גופנית היא בעלת תשובה מורכבת. בין אם אתם מעוניינים לשלב אוזמפיק או כל תרופה אחרת, תרופות אלו נרשמות לרוב כחלק מתוכנית מקיפה יותר לטיפול בבעיית השמנה וירידה במשקל הכוללת שינויים תזונתיים ופעילות ספורט.

פעילות ספורטיבית ממלאת תפקיד מרכזי בהגברת היעילות של תרופות אלו, שיפור הירידה במשקל ושיפור חילוף החומרים. עם זאת חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע בתחום זה כדי להתאים גישה מאוזנת הנותנת מענה לצרכים ולמטרות הבריאותיות האישיות.

פעילות גופנית כגורם מנבא

נכון להיום ידוע כי דיאטות הרזיה ברוב המוחלט של המקרים נועדו לכישלון, אך בכל זאת ישנם כמה מאפיינים המשותפים לכל אותם אנשים שהצליחו לשמור על משקל היעד לאורך זמן.

הגורם המנבא הטוב ביותר בנושא זה הוא הפעילות הגופנית הקבועה אשר נחשבת למנבא החשוב ביותר להצלחה בשמירה בטווח הארוך על המשקל החדש.

היתרונות של אורח חיים בריא

יש לציין כי פעילות מסוג זה אמנם נחשבת ליעילה וחיובית לבריאות באופן עצמאי, אך בשילוב עם תזונה נכונה הכוללת הגבלה קלורית, היא מחזיקה ביתרונות הבאים:

  • הפחתה של אובדן מסת הגוף הרזה (שמירה על מסת השריר ומניעה של הידלדלות השרירים).
  • העלאת ההוצאה הקלורית.
  • ירידה בסיכון הקרדיווסקולרי (דרך שינוי פרופיל השומנים בדם).

הפחתת תנגודת לאינסולין וירידה בסיכון למחלת סוכרת סוג 2.

מה היא המטרה בשדה הפעילות הגופנית?

באופן כללי ניתן בהחלט לכתוב כי כל עליה ברמת הפעילות הגופנית נחשבת למועילה, אך בגדול המטרה היא להגיע לפעילות גופנית ברמת עצימות בינונית במשך חצי שעה לכל הפחות, במשך רוב ימות השבוע.

אם מדובר במטופלים שלא נוהגים לעשות פעילות פיזית שגרתית כלל, יש להציב יעדים ריאליים כיעדי ביניים כמו לדוגמה פעילות ברמת עצימות בינונית כחצי שעה עד שלוש פעמים בשבוע בתור התחלה.

הפעילויות הגופניות השכיחות הן רכיבה על אופניים, שחיה והליכה. פעילות שכזו ואורח חיים בריא ישפיעו לכם על בריאות הגוף, הפחתת מחלות לב ואיכות החיים.

חשוב מאוד לשים את הדגש על הנוחות ועל ההתמדה וכן על הכנסת מרכיב הפעילות הגופנית לאורח החיים הקבוע והשגרתי של המטופל.

במקרים שבהם בשל מצבו הבריאותי של המטופל הוא מתקשה להתמיד בביצוע פעילות רציפה במשך יותר מעשר דקות, יש להמליץ על מנוחה ופעילות לסירוגין, לפי יכולתו האישית.

מה הוא אורח חיים יושבני על קצה המזלג?

אורח חיים יושבני הוא אורח חיים הכרוך בצמצום הפעילות הגופנית בכל אחד ואחד מתחומי החיים. אורח חיים זה מאפיין את החברה המודרנית ונובע בעיקר מהסתמכות גוברת על תחבורה ממונעת ורכב פרטי כאמצעי תחבורה עיקרי, הקטנת הפעילות הגופנית בעבודה על רקע מיכון העבודה והקטנת הפעילות הגופנית בשעות הפנאי תוך המרתה בצפייה בטלוויזיה ובישיבה מול המחשב.

מה הן ההשלכות של אורח חיים יושבני?

לאורח חיים יושבני ישנן השלכות בריאותיות חמורות מאין כמוהן כשלפי ארגון הבריאות העולמי היעדר פעילות גופני או ליתר דיוק מחסור בפעילות גופנית מהווה את אחד מעשרת הגורמים המרכזיים למוות בטרם עת.

לדעת חלק ניכר מהמומחים בתחום בריאות הציבור, מחסור בפעילות גופנית ואורח חיים יושבני דומים בהשפעתם על הבריאות לנזקי עישון שבין היתר אורח חיים יושבני מקושר כיום לעלייה בסיכון לחלות במחלות לב, דיכאון, סרטן המעי הגס, סרטן השד, סוכרת סוג 2 ועוד.

אורח חיים יושבני במדינת ישראל

בסקר שערך ארגון הבריאות העולמי שבו הושוו הרגלי הפעילות הגופנית של בני נוער בארבעים מדינות מערביות, ישראל דורגה במקום האחרון כאשר לפי הסקר, 87% מהנערים ו-94% מהנערות בגיל חמש עשרה לא מבצעים כשישים דקות פעילות גופנית מדי יום, כמות הפעילות המומלצת לבני גילם.

לקראת סוף שנת 2012 ערכו משרד החינוך ומשרד הבריאות סקר שבחן את הרגלי הפעילות הגופנית בקרב תושבי המדינה מעל גיל עשרים ואחת ובו נמצא כי רק שליש מהאוכלוסייה בגיל 21 ומעלה עומדים בהמלצות של ארגון הבריאות העולמי הנוגעות לפעילות גופנית ואורח חיים בריא. לפי הסקר המחסום המרכזי לעיסוק בפעילות הגופנית הוא מחסור בזמן.

פעילות זו היא לב ליבו של אורח חיים בריא ומציעה אינספור יתרונות שיש בהם הרבה מעבר לבריאות הפיזית ואלו כוללות איכות חיים נפשית ורגשית טובה יותר. המסע לקראת שילוב פעילות ספורטיבית בחיי היומיום הוא מסע אישי מחבר ועמוק ולא קל להתמודד מולו מול האתגרים בו.

בין אם אתם מתחילים את התהליך ללא דרגת כושר כמתחילים בלבד ובין אם אתם חוזרים למסלול בריאותי לאחר שנים של פעילות ושמירה על אורח חיים בריא כדאי שתהיו מלווים באנשי המקצוע הטובים ביותר. כאשר אתם מתחילים לחפש אנשי מקצוע חשוב שתהיו קשובים גם למידע אמין ומקיף.

לסיום נציין נתון מעניין לפיו אדם ממוצע ובריא בגיל ארבעים יכול לחסוך קרוב ל-120 אלף דולרים מההוצאות הרפואיות לשארית ימי חייו לו יבצע פעילות גופנית מספקת, לעומת תרחיש שבו לא יבצע כלל. החדשות הטובות הן שאף פעם לא מאוחר מדי בשביל להתחיל. פעילות גופנית ואורח חיים בריא יעשו לכם רק טוב, בהצלחה.

פורטל אובסיטי מביא לכם את המידע על תרופות לירידה במשקל ופעילות ספורטיבית, הסרה במשקל ואיכות חיים בריאה יותר עם אורח חיים בריא למען עתיד וזקנה טובים ורגועים יותר. היכנסו כבר כעת.

שאלות ותשובות

האם יש צורך להתאמן כל יום כדי לראות יתרונות?

לא בהכרח. איכות הפעילות הגופנית לרוב גוברת על הכמות. כאשר אתם עושים פעילות ספורטיבית בכל יום באופן רציף השרירים לא מצליחים לנוח ואתם עלולים להוביל לפציעה גופנית שתשבש לכם את כל התהליך. בצעו את התהליך באופן מבוקר ומפוקח. כמו כן, חשוב לשלב אימוני כוח פעמיים בשבוע. תרגילי שיווי משקל וגמישות משלימים את השגרה הזו ותורמים לא רק לכושר טוב יותר אלא גם לנפש רגועה יותר.

איך מתחילים יכולים להתחיל בפעילות גופנית?

חשוב שתיקחו בחשבון שכל מידע שאתם קוראים לא יכול להחליף או לבוא במקום תהליך מקצועי עם אנשי המקצוע המומחים בתחום זה. לרוב, למתחילים כדאי להתחיל במפגשים קצרים יותר שהינם בסביבות 20 עד 30 דקות ולהגדיל בהדרגה את משך הזמן ככל שהסיבולת והכוח משתפרים. חשוב להקשיב לגוף ולהתאים את עוצמת ואורך האימונים כדי למנוע שחיקה ופציעה ולכן כדאי להתאמן אך ורק עם מאמנים מוסמכים ומקצועיים.

האם פעילות זו יכולה להחליף את הצורך בתרופות נגד השמנת יתר?

פעילות זו היא מרכיב בסיסי באורח חיים בריא ויכולה לתרום באופן משמעותי לניהול משקל. עם זאת, עבור אנשים מסוימים, פעילות גופנית לבדה עשויה שלא להספיק כדי להשיג ירידה משמעותית במשקל. תרופות נגד השמנת יתר שנקבעו על ידי גורם רפואי מקצועי לו יכולת לפקח על התהליך יכולות להיות כלי נוסף בניהול השמנת יתר. ההחלטה להשתמש בתרופות צריכה להתבסס על הערכה מקיפה של צרכי הבריאות האישיים ובשילוב עם שינויים באורח החיים, כולל פעילות שכזו.

מהם הסיכונים בהתחלת משטר פעילות ללא הדרכה מקצועית?

יציאה למסע כושר ללא ייעוץ מומחה עלול להגביר את הסיכון לפציעה משמעותית במיוחד עבור מתחילים או אנשים עם מצבים בריאותיים אלו ואחרים. בנוסף, ללא תכנית מותאמת, יש סבירות גבוהה יותר לעסוק באימונים לא יעילים שאינם עולים בקנה אחד עם מטרות הבריאות או רמת הכושר של המתאמנים. הדרכה מקצועית מבטיחה גישה בטוחה, יעילה ומותאמת אישית לפעילות זו.

שתפו:

תוכן עניינים
עדיין לא הצטרפת לקבוצת הפייסבוק הפעילה?
הכנסו לקישור והגישו בקשה להצטרף, בקבוצה תמצאו דיונים וחוויות אודות כלל התרופות לירידה במשקל