תרופות הרזיה

תרופות הרזיה – האם הן באמת עובדות?

אנחנו חיים בעולם שבו מאות ואלפי אנשים פונים לחפש אמצעים שונים ומגוונים עמו תרופות הרזיה כדי לרדת במשקל. באקלים שכזה, מוצרים רבים המבטיחים ירידה במשקל קיצונית או מהירה מאוד מעוררים חשד ולעיתים גם מחלוקת.

חשוב להבין, כי קיימים הבדלים בין מוצרי דיאטה שיעילותם ובטיחותם לא הוכחה במחקרים קליניים, לבין תרופות הרזיה במרשם רפואי, שאושרו על ידי רשויות הבריאות בארץ ובעולם, לאחר שבטיחותן ויעילותן בהפחתת משקל הוכחו במחקרים רחבי היקף.

בישראל, אנשים רבים עם השמנת יתר נהנים כיום מהיתרונות של תרופות לירידה במשקל שאושרו על ידי משרד הבריאות הישראלי, כחלק מתהליך המלווה במעקב רפואי צמוד, הכולל תוכנית תזונתית בריאה ופעילות גופנית קבועה.

מתי תרופות הרזיה הן התשובה לירידה בריאה במשקל?

מרבית הרופאים המתמקצעים בתחום השמנת היתר יסכימו, שהדרך הבריאה ביותר להפחתה במשקל היא שינוי באורח החיים, הכולל תזונה מאוזנת המבוססת כמויות מתונות של מזון בריא וספורט באופן סדיר. שינוי בהבנה ובגישה לגבי אכילה, הם קריטיים בפני עצמם לתהליך הירידה במשקל. כיום מחקרים מוכיחים, כי השילוב של תזונה בריאה ופעילות גופנית לבדן – כשהן מלוות בפיקוח רפואי ומקצועי רב-תחומי, יכול לסייע להפחתת 5-10%  מהמשקל, וזאת כבר במהלך 6 החודשים הראשונים לטיפול (ראו את ההמלצות בנושא של האגודה האמריקאית לבריאות הלב והקולג' לקרדיולוגיה).

אך בד בבד גם מוסכם, כי עבור אנשים מסוימים המלצות אילו אינן מספיקות, ועבורם רופא המתמקצע בתחום ההשמנה יוכל לסייע לאבחן האם מתאים להם טיפול המשלב תרופות הרזיה. התנאים המוקדמים לכך כוללים:

  • מדד מסת גוף (BMI) 30 ומעלה, או BMI 27 ומעלה בשילוב עם מצב בריאותי המקושר להשמנת יתר (כגון סוכרת או יתר לחץ דם)

סביר מאוד להניח כי יומלץ על תחילת טיפול תרופתי, בפרט אם היה ניסיון קודם לרדת במשקל, אך לא היתה ירידה אפקטיבית של לפחות חצי קילו בשבוע, במהלך 6 חודשי דיאטה ופעילות גופנית.

על התרופות המאושרות לירידה במשקל

תרופות הרזיה עובדות במנגנונים שונים ומגוונים כדי לגרום לירידה במשקל, כאשר חלקן מתאימות לנטילה לזמן קצר – ונותנות בוסט ראשוני לתהליך, וחלקן מתאימות לנטילה לזמן ארוך – גם לאחר ההגעה למשקל היעד, כדי לשמר את התוצאות. בנוסף, צורות הנטילה של תרופות הרזיה אינן זהות. יש תרופות הניתנות בכמוסות לבליעה ותרופות המכונות בציבור זריקות דיאטה או זריקות להרזיה, אותן מזריקים באופן עצמאי במזרק עט מיוחד.

רופא המתמקצע בטיפול בהשמנה עשוי להחליט לשלב בין הנטילה של 2 תרופות מסוגים שונים, באופן בטוח, לשם מקסום תוצאות הטיפול והפחתת תופעות הלוואי. כך למשל, ניתן להתחיל את הטיפול עם תרופה בשם לומיירה, אשר מחקרים קליניים מצאו שהיא נותנת את הבוסט המשמעותי ביותר לירידה במשקל דווקא במהלך השבועות הראשונים לטיפול. היא עושה זאת באמצעות הרכיב הפעיל 'פנטרמין' שפועל כממריץ עיצבי (אמפטמין) אשר מגביר את ההפרשה של נוראדרנלין וגם של הורמון השובע לפטין, מה שמוביל לדיכוי התיאבון.

תרופות הרזיה
תרופות הרזיה

סאקסנדה לעומת זאת שייכת לקטגוריית תרופות הרזיה, הניתנות בהזרקה, במינון שהולך ועולה בהדרגה. מחקרים רחבי היקף הוכיחו כי יעילותה נשמרת לטווח של שנים, לכן מקובל לתת אותה לתקופות ארוכות, לעיתים לכל החיים – כדי לשמר את המשקל החדש שהושג.

סאקסנדה מכילה את החומר הפעיל לירגלוטיד (Liraglutide) שדומה במבנה שלו להורמון  בשם  .GLP-1  הוא מופרש בגוף לאחר אכילה, ונקשר לנוירונים במוח שגורמים לוויסות תיאבון ולתחושת מלאות בקיבה. מטופלים שנוטלים סאקסנדה מדווחים על הפחתה משמעותית בתחושת הרעב ועל הגברה של תחושת השובע, מה שמאפשר להם לאכול פחות, להרגיש שבעים לאורך התהליך וכמובן להפחית במשקל. היתרון הנוסף של סאקסנדה הוא וויסות רמות הסוכר בדם, והיא נמצאה כיעילה בהפחתת משקל גם בקרב מבוגרים עם עודף משקל או השמנת יתר שחולים בסוכרת סוג 2 או נמצאים בטרום סוכרת.

לעומת לומיירה וסאקסנדה שפועלות ברמת המוח, יש תרופות הרזיה שפועלות ישירות במערכת העיכול, ומתמקדות בהפחתת ספיגת השומנים מהמזון. אחת מהן היא קסניקל (אורליסטאט) – תרופה ותיקה מאוד, שמתאימה בפרט לאנשים הצורכים אחוז גבוה של שומנים בתזונה. התרופה חוסמת אנזימים, שתפקידם לפרק שומנים במזון כדי שנוכל לספוג אותם. באופן זה היא מונעת את הספיגה של 30% מהשומנים בכל ארוחה, אשר מופרשים מהגוף מבלי שהתעכלו.

ואי אפשר שלא לציין גם את התרופה אוזמפיק כשמזכירים תרופות הרזיה. היא כרגע מאושרת בארץ לטיפול בסוכרת סוג 2 בלבד, אך בעקבות מחקרים קליניים מהשנים האחרונות שהצביעו על יעילותה גם בהפחתת משקל, יתכן כי היא תאושר בישראל בעתיד הקרוב ספציפית למטרות הרזייה במצבי השמנת יתר. אוזמפיק פועלת במנגנון המשפיע על תחושת השובע, כשהחומר הפעיל שבה (סמגלוטיד) מחקה בגוף הורמון שאחראי על וויסות התיאבון.

אך מלבד זאת, אוזמפיק ידועה גם בהפחתת התשוקה הבלתי נשלטת למזונות שונים (cravings) ובכך היא מסייעת לשינוי העדפות המזון של מטופלים. ואם כל זה לא מספיק, היא גם מאטה את תהליך העיכול, מה שמשרה תחושת שובע ומלאות לזמן ארוך יותר.

במחקר קליני שהשווה את יעילות אוזמפיק לזו של סאקסנדה בהפחתת משקל במצבי השמנת יתר, נמצא כי אוזמפיק תרמה לירידה ממוצעת של כ- 14% ממשקל הגוף, לעומת ירידה של כ- 8% ממשקל הגוף בקרב נוטלי סאקסנדה – כך שבהחלט יש למה לצפות.

מה הכי חשוב להצלחת תהליך הירידה במשקל?

בזכות תרופות הרזיה הפועלות על מנגנונים מטאבוליים בגוף הקשורים לרעב ולשובע, מתאפשר למטופל לעשות שינוי מהותי בכל אורח החיים שלו. זאת מפני שכשהמוח מתנקה ממחשבות מטרידות על אוכל, כל המאמץ הנפשי המוכר מתמוסס, והמטופל פנוי רגשית לטיפול עומק של שינוי הרגלי התזונה, וזה מה שבאמת מאפשר לשמר את התוצאות לטווח הרחוק.

בנוסף, מספר מחקרים הראו כי כאשר הטיפול הכולל נעשה תחת ליווי צמוד של רופא וצוות רב-תחומי המתמחה בתחום הטיפול בהשמנה, המטופל מרגיש עטוף ונתמך, צרכיו הרגשיים העמוקים נענים, ולכן קל לו יותר להתמיד בטיפול ולהגיע לתוצאות ארוכות טווח. עובדה זו חשובה בפרט כשהטריגר להשמנה מונע מגורמים פסיכולוגיים ואכילה רגשית.

כשמדובר בתהליך המפוקח על ידי רופא המתמקצע בתחום השמנת היתר, למטופל תותאם התרופה המדויקת ביותר עבורו, לאחר אבחון ממוקד וזיהוי הטריגר שגורם לו ספציפית להשמנה (לרבות גורמים גנטיים, מצבים רגשיים והתנהגותיים, מחלות רקע ועוד). באופן זה ניתן למקסם את היעילות וגם את בטיחות הטיפול.

שתפו:

תוכן עניינים
עדיין לא הצטרפת לקבוצת הפייסבוק הפעילה?
הכנסו לקישור והגישו בקשה להצטרף, בקבוצה תמצאו דיונים וחוויות אודות כלל התרופות לירידה במשקל