אחוז משמעותי מהאוכלוסיה סובל ממשקל עודף או השמנת יתר, מצבים שמחייבים פעמים רבות פתרון בהקדם האפשרי. כאשר הדיאטה אינה עוזרת או כשיש צורך בפתרון מקיף ומיידי יותר, עולה המחשבה על ניתוחים בריאטריים.
ניתוחים נפוצים דוגמת שאיבת שומן, קיצור קיבה באמצעות טבעת, שרוול קיבה, מעקף קיבה ועוד. הפופולאריות של ניתוחים בריאטריים עלתה פלאים בשנים האחרונות בישראל. למעשה, כיום הם נחשבים לסוגים הנפוצים ביותר של ניתוחים אלקטיביים המבוצעים בארץ.
כמו כל ניתוח, עולה בשלב זה או אחר שאלת המחיר שלו. במאמר הנוכחי ננסה לספק לכם תשובה לגביה ונציע כלים שיקרבו אתכם לעבר ההצעה המשתלמת ביותר.
ניתוחים בריאטריים דרך סל הבריאות
כצעד ראשון יש להדגיש כי סל הבריאות הנוכחי בישראל בהחלט כולל בתוכו את הניתוחים הבריאטריים, כשההנחה היא שהמגמה הזו תמשיך גם בשנים הבאות. העיקרון כאן הוא פשוט: מי שעומד קריטריונים ברורים שהגדיר משרד הבריאות (קריטריונים די מחמירים, יש הטוענים) יוכל לבצע ניתוחים בריאטריים בבתי החולים הציבוריים.
התשלום במקרה הזה צפוי להיות מינימלי, כאשר כל שיש לשלם הוא את ההשתתפות העצמית שעומדת לרוב על כמה מאות שקלים.
הבעיה היא שניתוחים מהסוג הזה מצריכים, מעבר לעמידה בקריטריונים, גם זמני המתנה ממושכים שעלולים להגיע גם למספר שנות המתנה. כמו כן, ניתוחים בבתי החולים הציבוריים במסגרת סל הבריאות לא מאפשרים בחירה לגבי המנתח הספציפי, דרישה של רבים.
מכיוון שהניתוחים בתחום נחשבים למורכבים וכוללים סיכון לא קטן, אפשר להבין מדוע ישראלים רבים מעדיפים לשלם יותר על ניתוח שיאפשר להם לבחור את המנתח – תוך שאיפה שהוא יהיה הטוב ביותר בתחומו, כמובן.
ניתוחים פרטיים בהסדר קופות החולים
האופציה האחרת, שתהיה מן הסתם יקרה יותר, היא לבצע את הניתוחים בריאטריים באופן פרטי בבית חולים שמציעה שירותי רפואה פרטית. העיקרון כאן הוא שכדאי מאד להפעיל את ביטוח הבריאות המשלים שמחזיקים בו, וגם לבחור במנתח שאכן נמצא בהסדר עם אותה קופת חולים.
התשלום גם כאן יהיה השתתפות עצמית, אבל אתם צפויים לסכומי השתתפות שיהיו מן הסתם גבוהים ביחס לסכומים המקבילים על ניתוחים בריאטריים במסגרת סל הבריאות.
קצרה היריעה מלפרט כאן על הסכומים הספציפיים שיש לשלם במצבים אלה, כאשר התנאים משתנים בהתאם למדיניות קופת החולים וגם לתנאים הספציפיים של הפוליסה שהמבוטח מחזיק בה.
יש פוליסות שמבוססות על תשלום השתתפות עצמית מצד המבוטח בעוד אחרות מעניקות החזר מסוים עבור הניתוח עליו משלם המבוטח באופן מלא. ככל שהפוליסה מקיפה יותר ולרוב גם יקרה יותר, כך הסיכוי שהיא תעניק יהיה גבוה וכך ישלמו פחות על ההשתתפות העצמית בניתוח הספציפי.
מבחינת רמות המחירים, הצפי הוא לתשלום של כ-2,000-6,000 שקלים עבור הניתוח כאשר מדובר במנתח שכן נמצא בהסדר עם קופת החולים. אם בוחרים במנתח שלא מקיים הסדר עם קופת החולים שמבוטחים בה, הצפי הוא לקפיצה משמעותית בתג המחיר של הניתוח. הסכום הנדרש במקרה הזה עלול להיות כ-10,000-20,000 ש"ח, סכום שהוא כמובן לא מבוטל.
אז איך בוחרים?
ניתן בהחלט לעבור בין קופות חולים בישראל, אם כי מדובר בתהליך בירוקרטי שיכול להתבצע אחת למספר חודשים בלבד. אם סבורים שהביטוח של קופת החולים השכנה אטרקטיבי יותר ניתן כמובן להחליף לפוליסה מקבילה בחברה אחרת.
הבעיה היא שמעבר לתהליך המעבר יש ברוב המקרים צורך להמתין תקופת אכשרה מסוימת עד שניתן יהיה לקבל חלק משמעותי מהזכויות הרפואיות שמגיעות לכלל המבוטחים של אותה קופת חולים. כמו כן, הליך האבחון, הבדיקה וההפניה עלול להתחיל מאפס, מה שמאריך את הזמן שממתינים עד לניתוח המיוחל.