בחודש מאי 2014, ה-FDA אישר תחליף חדש לממתיקים מלאכותיים, אדוואטאם, לשימוש כממתיק חדש וכתוספת למשקאות קלים, מסטיקים, מאפים, ומזונות רבים אחרים. התחליף החדש הוא פרי יצירה של חברת אג'ינומוטו, ולטענתה מכיל טעם טהור, דמוי סוכר, ללא חומרי לוואי מזיקים.
אדוואטאם הוא נגזרת של ממתיקים מלאכותיים הנמצאים בשימוש נרחב במזונות המכילים אספרטיים, הקשורים למולקולת ונילין, החומר המעניק את טעם הווניל למזונות. המטרה הייתה ליצור ממתיק חדש המופיע בשם המותג Advantame, המונח הכימי המופיע על תוויות המזונות.
ממתיקים מעובדים מאבדים את הפופולאריות שלהם
כל מרכיב שמכיל את המילה "מלאכותי", במיוחד כשהוא נוגע לרכיבים הנמצאים במזונות ומשקאות, נשמע רעיל לחלוטין לצרכנים רבים. אנשים המודעים לבריאותם, דורשים מזון אמיתי ושלם במקום קלוריות נטולות סוכר. הצרכנים מחפשים יותר ויותר מוצרים בריאים וטבעיים עם רשימות מרכיבים קצרות ופשוטות, ו"מזונות דיאטטיים" אינם שייכים לקטגוריה זו.
בנוסף לירידת התעניינות הצרכנים בממתיקים מעובדים, קיימת ירידה במכירות מוצרים אלו, הנובעת, בין היתר, כתוצאה ממחקרים שקבעו שממתיקים מלאכותיים עלולים להשפיע על חילוף החומרים באופן בלתי רצוי. למרות שממצאי המחקרים שנויים במחלוקת בעולם הרפואה, וקיים צורך במחקרים רבים יותר, צרכנים רבים אינם זקוקים להוכחות נוספות על מנת להימנע מהם.
ליהנות מסוכר אמיתי במינונים מתונים
מומלץ להימנע ממתיקים מעובדים, כולל הממתיק האחרון שאושר על ידי ה-FDA, וליהנות מסוכר אמיתי, או דבש, או סילאן, או כל ממתיק טבעי מועדף אחר, בכמויות קטנות ומתונות.
את ספל הקפה ניתן להמתיק עם כפית סוכר אחת, או ללמוד לאהוב לשתות אותו ללא סוכר, בטעמו האמיתי, העשיר ביותר. מומלץ לוותר על משקאות מוגזים ומשקאות אנרגיה, ולשתות מים או מיצי פירות טריים, בטעמם הטבעי, לפחות אחת ליום.
תזונה מתוקה מאוזנת
ניתן ליהנות ממאכלים המכילים סוכר במנות קטנות ומחושבות, כחלק מתזונה מאוזנת ובריאה. אפשר לאכול במתינות מזונות המכילים כמות סבירה של סוכר כגון דגנים, חטיפי גרנולה, יוגורט בטעמים ואפילו מנת גלידה קטנה.
כמובן שיש להקפיד על צרכנות נבונה ולבדוק את כמויות הסוכר המופיעות על תוויות המזונות טרם רכישתם.
לא כל הממתיקים המלאכותיים נוצרו שווים
ה-FDA אישר חמישה ממתיקים מלאכותיים: סכרין, אקספולמה, אספרטיים, ניוטם וסוכרלוז. הוא אישר אף ממתיק טבעי אחד דל קלוריות, סטיביה. אך הגוף והמוח מגיבים לממתיקים אלו באופן מורכב ביותר.
אחת הדאגות הבריאותיות היא שאנשים שמשתמשים בממתיקים מעובדים, עשויים להחליף את הקלוריות שאבדו, ממקורות אחרים. מצב זה מתרחש עקב הנטייה של אנשים לשטות בעצמם. הם סבורים שאם הם שותים משקה דיאטטי, הם יכולים לאכול עוגה.
ממתיקים מלאכותיים משנים את טעם המזונות
ממתיקים שאינם תזונתיים, חזקים הרבה יותר מסוכר. כמות זעירה שלהם מייצרת טעם מתוק זהה לסוכר, ללא אותה כמות קלוריות. גירוי יתר של קולטני הסוכר, כתוצאה משימוש תכוף בממתיקים עתירי עוצמה אלו, עשוי להגביל את הסובלנות לטעמים מורכבים יותר.
כלומר, אנשים שמשתמשים באופן קבוע בממתיקים מעובדים, עשויים להתחיל ליהנות פחות ממאכלים מתוקים בריאים, כגון פירות. המתיקות הטבעית במזונות אלו כבר לא תספיק.
במילים אחרות, שימוש בממתיקים מעובדים עלול לגרום להימנעות ממזונות בריאים ומזינים ביותר, תוך צריכת מזונות בטעמים מלאכותיים בעלי ערך תזונתי ירוד.
נזק נוסף של ממתיקים מלאכותיים
מחקרים מראים שממתיקים אלו עשויים למנוע מאנשים את היכולת לקשר מתיקות עם צריכת הקלוריות. כתוצאה מכך, מתרחשת השתוקקות ליותר ממתקים, ובחירת מזונות מתוקים על פני מזונות מזינים, וכתוצאה מכך נוצרת עלייה במשקל.
משתתפי מחקר שנערך בסן אנטוניו, ששתו למעלה מ-21 משקאות דיאטטיים בשבוע, נמצאו בסיכון גבוה פי שניים לסבול מעודף משקל או השמנת יתר, בהשוואה לאנשים שנמנעו ממשקאות אלו.
אנשים שסבורים שהם יכולים לוותר על משקאות דיאטטיים בכל עת שירצו, מוזמנים לחשוב שוב. מחקרים שנערכו על בעלי חיים מציעים כי ממתיקים מעובדים עשויים להיות ממכרים. במחקרים שנערכו על חולדות שנחשפו לקוקאין, ולאחר מכן קיבלו בחירה בין קוקאין תוך ורידי או סכרין אוראלי, הם בחרו בסכרין.