השמנה בטנית, היא התרכזות שומן באזור הבטן. ישנם אנשים שהשומן מפוזר פחות או יותר בכל הגוף, וישנן אנשים שבעיקר הבטן היא זו שאצלה מרוכז השומן.
לשומן הבטני יש תופעות בריאותיות קשות, והשלכות משמעותיות על תוחלת החיים, איכותם, ותפקודם של האיברים הפנימיים – בעיקר הלב. לכן היא נחשבת פתוגנית ומסכנת חיים.
מאמר זה ישטח את כל המידע על השמנה בטנית, ויקיף את הנושא מכל צדדיו.
אז מהי בעצם השמנה בטנית?
השמנת יתר, היא תופעה שמקושרת למגוון רחב, של תחלואות נלוות. בין היתר מדובר, ביתר לחץ דם, סוכרת סוג 2, מגוון בעיות אורתופדיות, מחלות לב ועוד. עם זאת, במבט מעמיק ופרטני יותר, נראה כי יש להתייחס, לא רק לעצם ההשמנה. אלא גם לאופן, שבו מפוזרת רקמת השומן בגוף.
"השמנה תפוחית מסוכנת יותר מהשמנה אגסית"
השמנה בטנית, פיזור אנדרואידי, שומן מרכזי או השמנה תפוחית. זו השמנה המאפיינת בעיקר גברים. שכן נשים נוטות לצבור שומן, בעיקר בירכיים ובאזור הישבן.
השמנה כזו נקראת השמנה אגסית, פיזור גינואידי, פיזור נשי או הצטברות של שומן היקפי.
נכון להיום, ברור מעבר לכל צל של ספק, כי צבירה של שומן באזור האגן והירכיים, לא מהווה סיכון לתחלואות הנלוות להשמנה. לעומת זאת השמנה תפוחית, הנחשבת לפתולוגית.
השוואה בין רקמת השומן הבטנית לרקמת השומן התת עורית
כאשר משווים בין רקמת השומן התת עורית, לרקמת השומן הבטנית, מגלים הבדלים משמעותיים ביותר, בתגובה להשמנה, בתפקוד ובתכונות הבסיסיות.
התמונה הכללית של השמנה בטנית המתקבלת היא, שמבחינה מטבולית ואנדוקרינית, רקמת השומן התוך בטנית, פעילה יותר באופן משמעותי. זאת בהשוואה לרקמת השומן התת עורית.
בנוסף ניתן לראות כי לרקמה התוך בטנית, ישנה נטייה גבוהה יותר, לשחרר ולאגור חומצות שומן חופשיות, ותוצרי הפרשה נוספים.
מאחר ורקמת השומן התוך בטנית, מהווה חלק קטן יחסית, מסך כול רקמת השומן, הרי שלא ניתן לייחס לה תרומה רבה במיוחד, לריכוז חומצות השומן החופשיות בדם.
עם זאת, ייתכן מאוד שההשפעה שלילית שלה על הבריאות, נעוצה בעובדה שהניקוז הוורידי של רקמת השומן הבטנית, מתבצע דרך מערכת הווריד הפורטלי, ישירות לכבד. מה שעומד בבסיס התיאוריה הפורטלית, המנסה להסביר את הפתוגניות של רקמה זו.
סוגי העקות המופעלות על רקמת השומן במהלך ההשמנה
לפי התיאוריה הפורטלית, השינויים אותם עוברת רקמת השומן הבטנית במהלך ההשמנה, חושפים אותה למגוון רחב של עקות, כשבין היתר מדובר על עקה דלקתית, עקה הנובעת כתוצאה מהיפרטרופיה תאית, עקה חמצונית ועוד.
ההתפתחות של עקות אלו, גורמת להפעלה של מסלולי חישת עקה, בתוך תא השומן. תפקידם להשרות שינוי תפקודי, שמטרתו לאפשר לתא להמשיך ולשרוד, או לחלופין להובילו למוות מתוכנן.
השינוי התפקודי ברקמת השומן, הרלוונטי לתחלואות הנלוות להשמנת יתר, הוא עמידות לאינסולין, ו/או שינוי בתפקוד ההורמונלי של הרקמה.
באמצעותו מתקיימת תקשורת בין רקמת השומן לבין השרירים, המוח, הכבד, תאי הביטא בלבלב וכלי הדם. כלומר שינוי בתוצרי הפרשה, כמו לדוגמה ציטוקינים ואדיפוקינים.
השמנה בטנית – מה הסיכונים הרפואיים שלה?
להשמנה הבטנית ישנם כמה סיכונים משמעותיים מבחינה רפואית, לטווח הקצר והארוך:
- סיכונים בריאותיים מוגברים: השמנה בטנית קשורה לסיכון גבוה יותר, לפתח מצבים בריאותיים שונים כגון: מחלות לב, לחץ דם גבוה, סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית. הצטברות השומן הבטני סביב האיברים הפנימיים, עלולה להוביל לחוסר איזון הורמונלי, תנגודת לאינסולין ודלקת, התורמים לסיכונים בריאותיים אלו.
- בריאות מטבולית ירודה: לאנשים הסובלים מהשמנת יתר תפוחית, יש לרוב פרופילים מטבוליים לא מווסתים, כולל רמות גבוהות של טריגליצרידים, כולסטרול LDL (כולסטרול "רע") ורמות מופחתות של כולסטרול HDL (כולסטרול "טוב"). חוסר איזון זה, יכול להגביר עוד יותר, את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
- קושי בהפחתה במשקל: הירידה במשקל עבור אנשים עם השמנה בטנית, יכולה להיות מאתגרת. השומן הבטני פעיל מבחינה מטבולית, ועמיד בפני מאמצי הירידה, מה שמקשה על הורדת המשקל העודף, סביב קו המותניים.
במקרים מסוימים, חשוב להיעזר עם תרופות לירידה במשקל, על מנת לחסוך סיכונים קשים.
מה היא הרלוונטיות הקלינית של הידע המצוי בידינו כיום?
לאור כל הכתוב לעיל בנושא השמנה בטנית, יש לשאול את השאלה המתבקשת: האם להבדלים הרבים בין שני סוגי רקמות השומן, ולביולוגיה הייחודית לכל רקמה, ישנה רלוונטיות קלינית כיום?
ניתן לצפות, כי חרף העובדה שלרקמת השומן התוך בטני, יש תפקיד משמעותי בתיווך התחלואה הנלווית להשמנה, עצם היותה פעילה יותר מבחינה מטבולית, והנטייה המוגברת שלה להגיב לעודף אנרגטי בהיפרטרופיה (הגדלת נפח התאים), ולא בהגדלה של מספר התאים, מרמזים על רגישות מוגברת גם למאזן אנרגיה שלילי.
ואכן – תצפיות קליניות רבות מספור, מספקות תמיכה מסוימת לכך, שכן כיום ידוע כי ירידה במשקל בתגובה לדיאטה דלת קלוריות, ו/או משטר של פעילות גופנית, נוטה להשרות אובדן מהיר יותר, ומשמעותי יותר, של רקמת שומן. כפי שבא לידי ביטוי בירידה בהיקף המותניים. לפיכך אין זה פלא שהיקף המותניים, מהווה מדד קליני מוצלח יותר, ממדד מסת הגוף או ה- BMI לתחלואה.
בראיית על, ניתן לכתוב כי ירידה בהיקף המותניים, קשורה בצורה ישירה לשיפור מטבולי, ולהפחתה בסיכון הקרדיומטבולי.
ירידה משמעותית בהשמנה בטנית, תשפר את איכות השינה, תעלה את רמת האנרגיה, ותשפר את מצב הרוח.
השמנה בטנית ובריאות: כיצד להתמודד בצורה יעילה
התמודדות עם השמנת יתר בטנית, דורשת תוכנית הרזיה, המשלבת אורח חיים בריא, וכוללת תזונה, פעילות גופנית ושינוי התנהגות. להלן כמה אסטרטגיות יעילות להתמודדות עם השמנה בטנית:
תזונה מאוזנת
תזונה מאוזנת, תעזור לגוף לקבל ויטמינים ונוטריינטים נוספים. היא תספק סיבים תזונתיים, תפחית את אחוז הפחמימות הפשוטות בתזונה, ותפחית את המשיכה למתוק.
להלן כמה עצות למעבר יעיל לתזונה מאוזנת ובריאה:
- יש להתמקד במזון מלא, לא מעובד: לכלול הרבה פירות, ירקות, דגנים מלאים, חלבונים רזים, ושומנים בריאים בתזונה.
- יש להפחית את צריכת הקלוריות: יצירת גירעון קלורי, על ידי צריכת פחות קלוריות, ממה שהגוף צורך. מה שיכול לעזור לקדם ירידה כללית במשקל, כולל שומן בטני.
- הגבלת תוספת סוכרים ופחמימות מזוקקות: צמצום למינימום, של צריכת משקאות ממותקים, ממתקים, לחם לבן ומזונות מעובדים אחרים, עתירי פחמימות מזוקקות.
- בחירת שומנים בריאים: יש לבחור במקורות לשומנים בריאים כמו אבוקדו, אגוזים, זרעים ושמן זית, תוך הגבלת שומנים רוויים ושומן טרנס.
הקשבה לסימני הרעב, והקטנת כמויות האוכל
ככל שתהיה יותר הקשבה לגוף, לזמנים שבהם הוא מבקש לאכול, ולכמויות האוכל, כך יהיה קל יותר לשלוט בכמות המזון הנכנסת לגוף. ממילא ייווצרו גירעון קלורי, והפחתה במשקל ובשומן הבטני.
- שימת לב לגודל המנה: רצוי להשתמש בצלחות וקערות קטנות יותר, כדי לסייע בשליטה על גדלי המנות, ולמנוע אכילת יתר.
- הקשבה לרמזי הרעב והשובע של הגוף: יש לאכול לאט, להתענג על האוכל, ולהפסיק לאכול כאשר מורגש שובע, אך לפני תחושת שובע מוגזם או "התפוצצות".
- מודעות למזונות עתירי קלוריות: רצוי להגביל מזונות ומשקאות עתירי קלוריות, שעשויים לתרום לעלייה במשקל, כגון חטיפים ממותקים, מזון מטוגן וחטיפים מעובדים.
- תחליפי סוכר: חשוב להגביל או להימנע מצריכת מוצרים מעובדים, המכילים תחליפי סוכר. מאחר והם מקשים על גמילה מסוכר, ומצד שני, חלקם הוכחו כמונעים הורדה במשקל. עדיף להתרגל לצריכת מזון טבעי, שתית מים או תה לא ממותק, ולהנות מכל מה שיש לטבע להציע.
עיסוק בפעילות גופנית סדירה
פעילות גופנית סדירה, פועלת על כל שרירי הגוף, כולל שרירי הליבה והאזורים השומניים שבגוף. מה שגורם לגוף לצרוך את השומן שהצטבר כאנרגיה, ולהקל על דילול השומן הבטני, הכול כך מסוכן:
- תרגילים אירוביים: יש לשלב פעילויות אירוביות כגון הליכה מהירה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה או ריקוד, כדי לשרוף קלוריות ולקדם שריפת שומן.
- אימוני כוח: מומלץ לכלול תרגילי התנגדות, כמו הרמת משקולות או תרגילי משקל גוף, כדי לבנות שרירים, לחזק את סיבולת הלב והריאה, להגביר את חילוף החומרים ולהפחית את אחוזי השומן בגוף.
- אימון אינטרוולים בעצימות גבוהה (HIIT): כדאי לשלב ספרינטים קצרים, של פעילות גופנית אינטנסיבית, ואחריה זמן של התאוששות פעילה, כדי למקסם את שריפת הקלוריות ואובדן השומן.
הוכח שפעילות בעצימות גבוהה לפרקי זמן קצרים, כמו HIIT או TABATA, עוזרים לבניית מסת שריר טובה, ולשריפת שומן בכמויות מוגברות, גם בזמן מנוחה.
ניהול לחץ
סטרס גבוה או מתח כרוני, עלולים לגרום השמנה בטנית. הם עלולים למנוע הצלחה בהפחתת המשקל, וכן, לגרום לאכילת יתר בניסיון להדחיק את הסטרס.
- ניהול מתח בריא: חשוב למצוא דרכים בריאות לניהול מתח. כגון מדיטציה, תרגילי נשימה עמוקה, יוגה או עיסוק בתחביבים מהנים ומרגיעים.
- שינה מספקת: יש לשאוף ל-7-8 שעות שינה איכותיות בכל לילה. שכן שינה לא מספקת, עלולה לשבש את ההורמונים המעורבים בוויסות התיאבון, ולתרום לעלייה במשקל.
קבלת תמיכה מקצועית, משפחתית או חברתית
- ליווי מקצועי: חשוב לעבוד עם דיאטנית רשומה או תזונאית, שיכולה לספק הדרכה ותמיכה אישית, בפיתוח תוכנית אכילה בריאה.
- קבוצת תמיכה או חבר: הצטרפות לקבוצת תמיכה או מציאת חבר לאימון, שיעזור לשמור על מוטיבציה ואחראית.
חשוב לזכור, התמודדות עם השמנה בטנית, דורשת זמן ועקביות. יש להתמקד בביצוע שינויים ברי קיימא באורח החיים, במקום להסתמך על פתרונות מהירים, כמו צום או שבועיים שתיה בלבד, ועוד. יש להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות, שמתעסק עם מחשבון BMI, ומתמחה בטיפול בהשמנה, לפני ביצוע שינויים משמעותיים בתזונה, או בשגרת הפעילות הגופנית, במיוחד במקרה של מצב רפואי כלשהו, כמו מחלות רקע.
Obesity – פורטל פתרונות הרזיה
בפורטל התרופות של אובסיטי, תמצאו את כל המידע שנדרש לכם בנושא תרופות לירידה במשקל.
שאלות נפוצות
איך אפשר לדעת אם יש לי השמנה תפוחית או אגסית?
ניתן למדוד את היקף המותניים (החלק שאמור להיות הכי צר בגוף, בערך בקו הטבור), ולהשוות אותו עם החלק הכי רחב של הירך. אם היקף הבטן גדול יותר, זו השמנה בטנית, אם היקף הירך גדול יותר, זו השמנה אגסית.
ניסיתי הכל, ולא הצלחתי להוריד במשקל לטווח רחוק. מה לעשות?
ניתן לשקול עם הרופא המטפל טיפול כירורגי (ניתוח), או נטילת תרופות / זריקות להרזייה, שיתנו דחיפה משמעותית, ויקלו על תהליך הירידה במשקל. מעוניינים? השאירו פרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם.