ירידה במשקל

טיפול רב תחומי בשילוב טיפול תרופתי להשגת תוצאות משופרות

בארץ ובעולם קיימים מרכזים המתמקצעים בטיפול בהשמנת יתר, המיישמים תוכניות טיפול ייעודיות ומותאמות אישית, ששמות את הדגש על הליווי הצמוד של המטופל על ידי צוות מקצועי רב-תחומי, כאשר המטרה היא להשיג ירידה במשקל ושינוי בסגנון החיים באופן ארוך טווח, כדרך לשמירה על תוצאות הטיפול לכל החיים.

היא אינה מחפשת איך לזרז ירידה במשקל. במקרים רבים, מדובר בליווי המהווה התערבות אינטנסיבית מאוד בסגנון החיים של המטופל באמצעות תוכניות טיפול מקיפות מאוד, בהובלת רופאים מומחים שהתמקצעו בתחום השמנת היתר ובטיפול התרופתי בה, בשילוב עם דיאטנים קליניים בעלי התמחות ספציפית בתחום, ייעוץ לפעילות גופנית לתמיכה בירידה במשקל ולעיתים גם טיפול התנהגותי-תזונתי.

כיום אף קיימת הסכמה מגובה מחקרית, כי ליווי צמוד על ידי צוות טיפולי רב תחומי מהווה כלי אפקטיבי לירידה במשקל ולהטמעת שינוי התנהגותי ארוך טווח, בפרט במצבים מורכבים המערבים מחלות כרוניות נלוות כגון סוכרת, יתר לחץ דם ועוד.

זאת בניגוד לייעוץ אשר ניתן על ידי רופא שאינו מומחה בטיפול בהשמנת יתר, כמו רופא המשפחה למשל, שבמקרים רבים עשוי להיות בעייתי בשל סיבות מגוונות כגון חוסר זמן, מחסור באמצעים נאותים למתן תמיכה רחבת טווח, קושי במתן ייעוץ אישי מעמיק ובמקרים רבים גם חוסר התמקצעות מספקת בתחום.

על מה מבוססת גישת הטיפול הרב-תחומית?

גישות שונות המבוססות על ליווי צמוד של צוות מקצועי רב תחומי כבר ידועות כאפקטיביות בטיפול בסוכרת, ביתר לחץ דם ובריאטריה, אך בשנים האחרונות התווספו הוכחות מחקריות התומכות ביישום של המודל הטיפולי הרב תחומי ספציפית בתחום של השמנת יתר ודיכאון. מודל זה הכולל טיפול תזונתי, תרופתי, התנהגותי ועוד, יכול לסייע להשיג בפועל ירידה במשקל שהיא גם מתמשכת לאורך זמן וגם הרבה יותר משמעותית מבחינה קלינית, בהשוואה לטיפול שאינו כרוך בליווי רב-תחומי צמוד.

כך גם כשמדובר בייעוץ תזונתי – למרות שאנשי מקצוע שונים ממקצועות הבריאות יכולים לתת תמיכה והכוונה בנושא זה, כיום יש הוכחות מחקריות התומכות בכך שדיאטנים קליניים הם אנשי המקצוע המתאימים ביותר לייעץ וללוות את התהליך המורכב של ניהול משקלם של מטופלים עם השמנת יתר ועודף משקל.

גישה זו אף מגובה בסקירת מחקרים קליניים שכסתה 5,500 מבוגרים שקיבלו ייעוץ תזונתי על ידי דיאטנים קליניים, אשר הדגימה את יעילות הטיפול מבחינת שיפור איכות התזונה, איזון מדדי סוכרת והירידה במשקל. מספר מחקרים קליניים נוספים אף תומכים ביתרונות של ליווי תזונתי על ידי דיאטנים קליניים, במשולב עם ייעוץ רפואי אשר ניתן כחלק מטיפול של צוות רב-תחומי מלווה.

מחקר חדש: טיפול תרופתי בשילוב עם טיפול התנהגותי-תזונתי

לאחרונה (פברואר 2020) פורסמו תוצאותיו של מחקר קליני בהקשר של הטיפול התרופתי בהשמנת יתר באמצעות התרופה סאקסנדה (במינון 3.0 מ"ג) בשילוב עם טיפול התנהגותי-תזונתי. המחקר שפורסם בכתב העת OBESITY, בחן את השאלה האם הטיפול התרופתי יכול להניב תוצאות משמעותיות יותר בירידה במשקל, כשהוא מלווה בטיפול התנהגותי-תזונתי אינטנסיבי, וזאת כחלק מתוכנית ליווי פרטנית של המטופל. המחקר נערך בארה"ב במספר מרכזים לטיפול בהשמנת יתר במרפאות קהילתיות.

תוצאות המחקר העלו כי בתום 56 שבועות, הטיפול ההתנהגותי-תזונתי האינטנסיבי ששולב עם פלסבו (תרופת דמה) הוביל לירידה משמעותית במשקל אצל 40% מהמשתתפים, אך תוצאה זו השתפרה באופן משמעותי כשהטיפול ההתנהגותי שולב עם טיפול תרופתי מבוסס סקסנדה.

תוצאות המחקר מעלות שאלות בנוגע להיקף שבו ייעוץ התנהגותי-תזונתי פרטני ואינטנסיבי, בהשוואה לייעוץ פחות אינטנסיבי הנוגע לאורחות חיים, תורם לירידה נוספת במשקל מעבר לטיפול התרופתי בסאקסנדה.

 

כיצד התבצע המחקר?

במחקר השתתפו 282 מבוגרים עם השמנת יתר והטיפול התבצע בקליניקות ייעודיות במספר מרכזים רפואיים. כל משתתפי המחקר קיבלו 23 פגישות של ייעוץ התנהגותי-תזונתי פרטני בנות 15 דקות, שנפרסו על פני 56 שבועות. הפגישות נוהלו על ידי דיאטנים קליניים מוסמכים והן היוו חלק מפרוטוקול טיפול מפורט מאוד לירידה בהיקפים והמשקל.

בתום 28 שבועות, המשתתפים בקבוצת הטיפול ההתנהגותי שקיבלו פלסבו הפחיתו בממוצע 5.4% ממשקלם ההתחלתי. זאת בהשוואה להפחתה המשמעותית יותר במשקל של 8.4% מהמשקל ההתחלתי, בקבוצת המשתתפים שקיבלו ייעוץ התנהגותי בשילוב עם טיפול תרופתי מבוסס סאקסנדה.

מתוך שתי קבוצות הטיפול, 44.3% בקבוצת הפלסבו ו- 69% בקבוצת הטיפול התרופתי השיגו ירידה של לפחות 5% ממשקלם ההתחלתי – עובדה המהווה קריטריון מקובל להערכת ירידה במשקל משמעותית מבחינה קלינית. בתום השבוע ה- 56 הייתה עלייה מועטה במשקל בשתי קבוצות המחקר (בהשוואה לשבוע 28), כך שהירידה הממוצעת במשקל בקבוצת הפלסבו עמדה על 4%, בהשוואה ל- 7.4% בקבוצת הטיפול התרופתי, כאשר 38.8% מקבוצת הפלסבו בהשוואה ל- 61.5% מקבוצת הטיפול התרופתי הפחיתו 5% או יותר ממשקלם.

בנוסף, ירידה במשקל בשתי קבוצות הטיפול התקשרה ישירות לשיפור באיכות החיים כמו גם לשיפור מבחינת גורמי סיכון קרדיו-מטאבוליים – שיפור שהיה גבוה יותר בקבוצה שקיבלה טיפול תרופתי, אשר התבטא במדד היקף המותניים, רמות הטרידליצרידים בדם, רמות הסוכר בצום וההמוגלובין המסוכרר (A1c).

איך לרדת במשקל

 

טיפול תרופתי בשילוב ליווי מקצועי רב תחומי: מסקנות החוקרים

בתום המחקר החוקרים סיכמו כי מדובר בתוצאות מרשימות, בפרט כשמדובר היה בליווי שהתבסס על פגישות ייעוץ פרטניות קצרות יחסית (15 דקות), ללא פגישות תמיכה קבוצתיות לירידה של משקל.

בראיון עם אחת מהחוקרות, נאמר כי לשתי הגישות הטיפוליות ששולבו המחקר, הטיפול התרופתי וההתנהגותי-תזונתי, יש מנגנוני פעולה משלימים, ועל כן כדאי שדיאטנים קליניים ואנשי מקצוע מוסמכים נוספים יעברו הכשרה למתן ייעוץ התנהגותי-תזונתי מסוג זה, שתסייע להנגיש התערבות טיפולית חיונית זו לכמה שיותר מטופלים, כך שבסופו של דבר מיליוני אמריקאים המתמודדים עם השמנת יתר וסיבוכים נלווים יתרמו ממנה.

לדברי פרופ' ריאן (Ryan) ממכון המחקר פניננגטון ביומדיקל (שלא נמנית על צוות החוקרים), מדובר במחקר בעל חשיבות רבה, שהראה כי לכלל אנשי הצוות הרב תחומי – מעבר לרופא המטפל, יש תפקיד חשוב בכל הקשור לניהול המשקל של המטופל, כמו במקרה הזה בו מתן ייעוץ התנהגותי-תזונתי היווה קואצ'ינג פרטני לירידה במשקל.

ד"ר וואדן (Wadden), שהוביל את המחקר, הוא רופא המתמחה בטיפול בהשמנת יתר בשיטות הכוללות שינויים באורח החיים, דיאטות עם כמות קלוריות נמוכה מאוד, פעילות גופנית, טיפול תרופתי בהשמנה ובריאטריה, שחוקר את התוצאות המטאבוליות והפסיכולוגיות של השמנת יתר וירידה במשקל.

למחקר המלא

כיצד מושגת ירידה במשקל לאורך זמן?

המאבק במשקל הגוף מוכר לכולנו ומבטא רמת מודעות כזו או אחרת לחשיבותה של ירידה במשקל באמצעות תפריט מסודר, פעילות גופנית ואורח חיים בריא. אלא שהפער בין הרצון למציאות עודנו גדול ורבים תוהים כיצד ניתן להשיג ירידה יעילה ולטווח הארוך, כאשר הדרך רצופה קשיים משמעותיים מייאשים. במאמר זה נתמקד בפתרון היעיל ביותר של מרפאות מומחים לטיפול בהשמנה.

עקרונות יסוד שמחוללים ירידה במשקל הגוף

מה משותף לדיאטה, תזונה קטוגנית, שיטת פליאו וגם ל"לסגור את הפה"? ובכן, את חלקם הגדול מנסה הציבור פעם אחר פעם כדי להשיג ירידה בהיקפים אך לא תמיד בהצלחה יתרה. חלק מאלו שמתנסים בשיטות ובטכניקות תזונתיות ספציפיות בהחלט יצליחו להגיע לתוצאות טובות אך היכולת לשמור עליהן לטווח ארוך עשויה להיות נמוכה.

מחקר עדכני של אוניברסיטת סטנפורד, ניסה לרדת לטיבם של העקרונות שעליהם מתבססות שיטות שונות לרדת במשקל. החוקרים בדקו יותר מ-600 בוגרים בעלי עודף משקל וגילו כי הם השיגו ירידה של משקל גוף ברמה דומה למדי, ללא קשר לתזונה שבה בחרו להתמקד. אז האם כל השיטות דומות? ובכן, לא בדיוק. אלא שמחקר זה חושף כי כל אחת מהשיטות מיישמת עקרונות משותפים לכל אחת מהגישות והן אלה שמצליחות לחולל את התוצאות הרצויות:

הפחתת סוכרים

צריכת הסוכר הגבוהה בעידן המודרני מגיעה לכ-19 כפיות סוכר לאדם ליום. כמות גבוהה הגורמת להתפתחות של מחלות כמו השמנת יתר, כבד שומני, סוכרת ועוד ושעומדת בסתירה להמלצת ארגון האונקולוגים האמריקאי, לצריכה של 6 כפיות סוכר ביום בקרב נשים ו-9 כפיות סוכר ביום בקרב גברים. 

מכיוון שהדיאטות השונות מוכוונות לאכילה דלת שומן וממרכיבים בריאים יותר, הן מצמצמות מלכתחילה את אכילת הפחמימות אך אין בכך די, משום שתוספת סוכרים רבים כמו סוכר פירות, סילאן, דבש, סירופ גלוקוז, סירופ תירס ועוד מתווספים למזונות אלה ולא מספקים ירידה במשקל במידה מספקת. 

אכילת מזון מלא (לא מעובד)

רוב הגישות התזונתיות מתמקדות באכילה של מזון שאיננו מתועש, בשל הקשר הישיר שלו לעלייה במשקל. מזון תעשייתי בדרך כלל אינו כולל סיבים הנמצאים בקטניות, דגנים, פירות וירקות ועלייה בצריכה שלהם אכן מביאה להפחתה במשקל הגוף. 

זאת ועוד – מחקרים מצביעים על הנטייה לאכילה עודפת בצריכת מזון מעובד, כך שכל ארוחה מכילה יותר מזון, כלומר צריכה של יותר קלוריות, חלבונים, שומן, סוכר ופחמימות, דבר שנמצא גם כמשבש את רמות ההורמונים בגוף של מווסתי תיאבון. במעבר לאכילת מזונות מלאים מושג ויסות של המשקל והתאבון וניתן יהיה להשיג ירידה במשקל שתוצאתה נשמרת לטווח ארוך.  

המון ירקות

הירקות משחקים תפקיד משמעותי בכל תפריט באשר הוא ולא בכדי: רמת הקלוריות בהם נמוכה והם מותירים תחושת שובע טובה יותר, עשירים במרכיבים בריאים המסייעים למניעת מחלות לב, כלי דם, סוכרת וסוגים מסוימים של סרטן. בפועל אין זה משנה אילו ירקות נמצאים בתפריט היומי וכיצד הכנתם אותם, כל עוד הם ממלאים חלק גדול מהצלחת בכל ארוחה. 

ירידה במשקל באמצעות טיפול תרופתי

למרות שהעקרונות אליהם התייחסנו עד כה משותפים לכלל התפריטים והדיאטות, כיום ידוע שאין שיטה או אמצעי אחד ויחיד שיכולים להשיג הפחתה משמעותית במשקל ולגרום לשמירה מלאה על התוצאה לאורך זמן. 

לכן כיום מיושם הטיפול בהשמנה דרך תרופות לירידה במשקל, המסייעות למטופלים להשיג ירידה מאוזנת ותקינה, תוך השפעה לטווח ארוך ביותר על תוצאות הטיפול. טיפול תרופתי מתאים לבעלי ערך BMI של 30 ומעלה או לחילופין בעלי BMI 27 ומעלה הסובלים מגורם סיכון אחד לפחות הקשור להשמנת יתר, כמו למשל סוכרת, רמות גבוהות של שומנים בדם, יתר לחץ דם ועוד. 

את תוכנית הטיפול האישית קובע רופא מומחה להשמנה בכפוף לאבחון רפואי מקיף והתייעצות רלוונטית. טיפול זה איננו מכיל רק תזונה ספציפית, אלא גם מענה רפואי בדמות כמוסות או זריקות להרזיה ושילוב פעילות גופנית, בתהליך הכולל ניטור ומעקב אחר מצבו של כל מטופל ועריכת שינויים במידת הצורך במתווה התרופתי והתזונתי. כל זאת במטרה להיטיב עם בריאותו של המטופל ולא להיפך. 

וכך, ביישום עקרונות הירידה במשקל יחד עם תרופות חדשניות כמו זריקת הרזיה סקסנדה, ניתן להביא לאיזון חדש ומלא של רמות הרעב והשובע ולשוב להתנהלות על פיו שתתרחש לטווח זמנים ארוך ביותר. בפורטל obesity מחכה לכם מידע מקצועי מלא לגבי תהליכי טיפול חדשניים בהשמנה. 

שאלות ותשובות

כיצד מושגת ירידה במשקל?

מחקרים מצביעים על הפחתה בסוכרים, צריכה מוגברת של ירקות ובחירה במזונות מלאים כעקרונות שתורמים משמעותית להפחתה במשקל. יחד עם זאת, האיזון התזונתי לבדו איננו מספק בהכרח ולכן ישלב גם טיפול תרופתי בקרב בעלי BMI 30 ומעלה, או BMI 27 עם גורם סיכון אחד לפחות. 

כיצד לשמור על המשקל לאורך זמן?

אנשים המוגדרים כבעלי השמנת יתר או משקל עודף, נדרשים להשיב לתפקוד מלא את הורמוני הרעב והשובע בגופם, מה שלא מתקבל מתזונה בלבד. תרופות המטפלות בסוכרת ותורמות גם לירידה במשקל כמו אוזמפיק וכן זריקות חדשניות להרזיה כמו סאקסנדה יצליחו להשיג את המטרה ולהימנע מעלייה חוזרת במשקל לטווח ארוך ביותר.  

שתפו:

תוכן עניינים
עדיין לא הצטרפת לקבוצת הפייסבוק הפעילה?
הכנסו לקישור והגישו בקשה להצטרף, בקבוצה תמצאו דיונים וחוויות אודות כלל התרופות לירידה במשקל