בשנים האחרונות הולכת ומתגבשת ההבנה לפיה לא ניתן לטפל בהשמנת יתר מבלי לפנות לנפשו של המטופל ומבלי להתייחס לעולמו הרגשי. בהתאם לזאת, יותר ויותר פסיכולוגים מתחילים לעסוק לאחרונה בטיפול בסובלים מהשמנת יתר באופן ממוקד.
באופן עקרוני כל עוד נצרוך יותר קלוריות ממה שנשרוף, לא נרד במשקל ועל רקע זה באו לעולם אינספור דיאטות שונות ומשונות יותר ופחות שמטרתן אחת היא – לתרום ליצירה של מאזן אנרגטי שלילי, כלומר להגיע למצב שבו נשרוף יותר קלוריות ממה שנצרוך.
עם זאת, ההתמקדות בתפריט כזה או אחר נראית כמעט שולית שכן היא לא מתמודדת ישירות עם בעיית ההשמנה. למעשה ההתמקדות בתפריט בלבד תורמת להעצמה של תחושת הייאוש ולהעמקה של תחושת חוסר ההבנה הבסיסית בנוגע לאטיולוגיה של ההשמנה. הרי בסופו של דבר כל אותם המצבים בהם אנחנו אוכלים מעבר לצרכים של הגוף ובצורה לא מסודרת, לא באמת קשורים לתפריטים המחולקים על ידי אנשי המקצוע העוסקים בתחום התזונה.
אנחנו עולים במשקל בגלל כול אותם המצבים הקשורים למצב רוח ירוד, לימים הקשים שעוברים עלינו, לתקופות בהן אכזבו אותנו, לרגעים בהם אנחנו חשים לא נאהבים, ישנם שאוכלים כדי להתמודד עם כישלונות בתחומי החיים השונים ועוד. עבור רבים כל כך מהסובלים מהשמנת יתר האוכל מהווה מעין "חבר לעת צרה", שתמיד נמצא שם כדי לנחם, לשמח או להסיח את הדעת מהבעיות האמתיות.
למרבה הצער, חלק ניכר מאנשי המקצוע העוסקים בתחום התזונה, לא יכולים מבחינה טכנית לפנות לצד הרגשי של המטופלים אם בשל חוסר בזמן ואם בשל חוסר בהשכלה ובניסיון בתחום. בדיוק כאן נכנסים לתמונה אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש.
השינוי האמיתי מתחולל בראש
לאור כל זאת, השינוי האמתי לא צריך להתחולל בתפריט, אלא בראש, בדפוסי החשיבה ובדרכי ההתנהגות שלנו. רק אם נצליח לחולל שינוי של ממש בחשיבה שלנו, נוכל לא רק לרדת במשקל אלא גם לשמור על משקל היעד לאחר שנשיג אותו. השינוי האמתי דורש טיפול במקור העמוק ביותר של הבעיה, זיהוי הצרכים הרגשיים והנפשיים הגורמים לנו לאכילה המוגזמת, זיהוי ההרגלים ודפוסי החשיבה המתווים את אופן ההתנהגות שלנו וכמובן שינוי של ההרגלים הבלתי יעילים ומציאת חלופות ואלטרנטיבות להתמודדות עם רגעי משבר.
טיפול בהשמנת יתר באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי
טיפול קוגניטיבי התנהגותי נמצא יעיל במיוחד לטיפול בסובלים מהפרעות אכילה ובשנים האחרונות מיישמים את הטכניקה המיוחדת גם בטיפול באנשים הסובלים מהשמנת יתר. מהות הטיפול, השואב את השראתו מהטיפול ההתנהגותי ומהטיפול הקוגניטיבי, היא איתור של דפוסי חשיבה מעוותים, כמו לדוגמה ראיית העולם בשחור ולבן בלבד או בלבול בין רגשות אוטומטיים לבין המציאות ועוד.
לאחר האיתור של דפוסי החשיבה המעוותים, בוחנים כיצד הם משפיעים על ההתנהגות היומיומית ומפתחים דפוסי חשיבה והתנהגות יעילים יותר. לפי הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, מגיל צעיר אנו יוצרים תובנות לא נכונות ביחס לאוכל ולסגולות של האוכל, כלומר יוצרים קשר לוגי שגוי שבו האוכל ומרכיביו הופכים לבעלי יכולת לנחם אותנו, להרגיע אותנו, למלא את הריקנות ועוד. בשלב מסוים הקשר הלוגי הזה מוטמע והופך להיות אוטומטי.
נוח לנו להאמין בשלב מסוים שהאוכל אכן יספק לנו נחמה, ירגיע אותנו ויעשה אותנו מאושרים וכך מבלי להשקיע ולו מחשבה קצרה, אנחנו ניגשים למקרר ברגעי תסכול או כעס. בעזרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי, ניתן לזהות את הדפוס האוטומטי, לפרק אותו למרכיביו השונים, לנטרל אותו ולסגל דפוסי התנהגות חדשים ויעילים יותר, שלא קשורים בפנייה לאוכל לעזרה.